Stel je voor: je bent als arts werkzaam in sub-Sahara Afrika. Je ziet met eigen ogen dat veel internationale hulporganisaties tijdelijk gefinancierde projecten starten om ziekten te bestrijden. Vanuit je professionele ervaring weet je dat de bestrijding van ziekten als malaria, hiv of tuberculose nauwelijks mogelijk is zonder toegang tot basisgezondheidszorg. Je weet ook dat projecten met tijdelijke financiering vanuit het Westen daarin niet gaan voorzien. Tegelijkertijd zie je het potentieel van ambitieuze Afrikaanse jongeren die een medische opleiding willen volgen, maar daar de financiële middelen niet voor hebben.

Dit is het verhaal van de oprichters van stichting iSTEPup. iSTEPup is opgericht vanwege de jongensdroom van Paul Kalungi, onze eerste student.

Paul Kalungi uit Uganda droomde ervan om in de gezondheidszorg te werken. Om geld te verdienen voor het bekostigen van zijn studie, werkte hij in de bouw. Door een noodlottig ongeval raakte hij in coma en moest zijn been worden geamputeerd, waardoor hij niet langer kon werken om zijn studie te financieren. De bestuursvoorzitter van iSTEPup, Jan Henk Dubbink, ontmoette Paul op de afdeling chirurgie tijdens zijn coschappen. Jan Henk raakte, net als vele andere internationale stagaires, geïnspireerd door zijn verhaal en zijn wonderbaarlijke herstel. Paul bleek een intelligente en zorgvuldige denker te zijn die erg dankbaar was voor zijn zegeningen in plaats van dat hij bij de pakken neer ging zitten.

Samen met een aantal anderen besloot Jan Henk Paul te helpen en hij coördineerde de giften van meer dan 30 donateurs uit zes verschillende landen. Inmiddels heeft Paul nu toch zijn droom kunnen waarmaken en is hij afgestudeerd verpleegkundige. Meer over zijn verhaal kunt u lezen op zijn persoonlijke website en studentenpagina. Met zijn onvermoeibare inzet hoopt hij een voorbeeld te zijn voor anderen en de gezondheidszorg in Afrika te verbeteren.

Deze transparante manier van doneren met een duidelijk doel werd erg gewaardeerd en er kwamen meer aanmeldingen van soortgelijke studenten die wel de kennis en motivatie hebben, maar niet de financiële middelen. Voor deze jongeren zet stichting iSTEPup zich in, zodat zij zich in kunnen zetten voor een gezonder Afrika.

Zonder uw steun kunnen we onze missie niet verwezenlijken. Via updates op onze website houden de studenten u zelf op de hoogte van de vorderingen. Maar net als onze studenten is onze ambitie tomeloos. We willen meer studenten helpen. We hopen op uw steun om dit mogelijk te maken!

Jan Henk Dubbink, Nikki van der Velde en Nick Blok
De oprichters van iSTEPup

Maart 2018